Столична община ще изпълнява проект Подобряване на управлението на отпадъците на

...
Столична община ще изпълнява проект Подобряване на управлението на отпадъците на
Коментари Харесай

Столична община ще работи по пилотен проект, спечелил финансиране по Открита покана №2 BGENVIRONMENT-3.002 – „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“

Столична община ще извършва проект „ Подобряване на ръководството на отпадъците на територията на Столична община, посредством осъществяване на пилотен план за три общински схеми за разделно събиране и преработване на отпадъците “ по открита покана №2 „ Кръгова стопанска система и ресурсна успеваемост “, по стратегия „ Опазване на околната среда и климатични промени “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година Проектът е със период за осъществяване до края на 2023 година

Партньор по плана е Интернешънъл дивелопмънт Норвегия, част от фондация SINTEF, най- огромният институт за научни проучвания в Скандинавия.

Основна цел на плана е повишение каузи на рециклираните боклуци от общия дял на количествата генерирани боклуци и потреблението им като запас в Столична община, посредством осъществяване на три схеми за разделно събиране и преработване на хранителни боклуци и на излезли от приложимост автомобилни гуми.

Трите схеми, които ще се изградят и поддържат в границите на плана обгръщат разделно събиране и преработване на:
хранителни биоотпадъци на територията на кв. Вердикал, регион Банкя;хранителни биоотпадъци на територията на кв. Симеоново и кв. Драгалевци,  регион „ Витоша “ иизлезли от приложимост автомобилни гуми на територията на Столична община.
Проектът ще обхване общо 1000 семейства, по 500 от двата региона, като задачата е да се насърчи присъединяване на жителите в разделното събиране на хранителни биоотпадъци и се тества опцията за реализиране на надзор и отчетност на процесите по събиране, превозване и оползотворяване на питателните биоотпадъци на правилото на кръговата стопанска система.

Проектът е фокусиран и върху разделното събиране на различен тип боклук – излезлите от приложимост автомобилни гуми. В тази връзка ще се реализира скица, предвиждаща непринудено донасяне на отпадъците – остарели гуми (bring system) до авансово избрани за задачата места и последващото им накъсване и предаване за преработване.

Изпълнението на плана цели да се вкара пилотна система за разделно събиране на хранителни боклуци от популацията в избраните три пилотни квартала, на правилото събиране „ от врата до врата “, с опция за премерване на количеството хранителни боклуци. Това ще улесни дейностите на Столична община при последващото въвеждане на правилото „ заплати, колкото изхвърляш “/ “замърсителя заплаща “ за жителите, която е необятно публикувана процедура в редица европейски страни.

С изваждането на био-разградимите боклуци от общия поток на битовите боклуци ще се понижи общото количеството на формирания битов боклук и ще се усили процентът на оползотворения подобен, посредством превръщането му в ел. сила и компост на Инсталацията за биологично отнасяне на Столична община, намираща се на Площадка „ Хан Богров “. Това е един от методите за реализиране на задачите на общината за преработване и оползотворяване на боклуци, както и повишение на успеваемостта на контрола върху замърсяване на околната среда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР